Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

GM Cho

Starten

Grandmaster Cho Woon Sup ble født 5 februar 1952 og vokste opp i en liten by som het Chonju, sørvest i Korea. Dette er et område i Korea hvor det er sterke historiske historiske røtter til kampkunst lengre tilbake en TKD sin historie.

En streng far tok den da 11 år gammle Cho med seg til en venns Dojang. Dette gjorde faren fordi han mente at gutten hadde behov for å trene TKD. Cho hadde vært mye syk og var en blek, stille, tynn og beskjeden gutt som selv ikke hadde særlig interesse av å lære kampkunst på dette tidspunkte. Korea hadde blitt fri fra Japans 40 år gammle okkupasjon av landet like etter andre verdenskrig. Men på slutten av 50-tallet, begynnelsen  av 60 årene var det ennå ikke blitt en allmenn utbredt vane i landet å trene TKD.

Under okkupasjonen hadde alle form for koreanske tradisjoner vært forbudt, også kampsportene. Å få interessen tilbake til den unge befolkninga tok tid. Men takket være noen få ukuelige kampsportmastere som hadde trosset forbudene og tatt vare på det de kunne om koreas kampsporter under okkupasjonen. Fantes det fremdeles dojanger som nå stadig ble tatt mer i bruk. En gammeldags Dojang med parafinlamper, tregulv og lav høyde i en gammel Koreansk trebygning, var det første inntrykket Cho fikk.

Cho som nybegynner

I den første perioden  som hvitbelte besto oppgavene i dojangen av å være til hjelp for høybeltene. Vaske golv, holde orden i garderober og hjelpe svartbeltene med kledning og andre ting var det  eneste en hvitbelte fikk gjøre. Noen ganger viste hjelperen til Masteren  Cho og de andre nybegynnerene noen enkle grunntekninkker. Observere, observere, lære stille, men ikke trene selv var den gamle dojangens tradisjon.

Den lærde master var en gammel venn av Chos far, og selv om gutten aldri hørte ett eneste rosende ord av sin master direkte de første årene, fikk gutten høre av sin far en kveld de var alene at han var svært fornøyd med Chos utvikling og innsats. Dette hadde gledet faren så mye at han ville dele med sin sønn. Cho ble både overrasket og glad. Han trodde sin master ikke var fornøyd med han fordi han hele tiden påpekte det som ikke var bra nok på treningen. Hadde han vunnet en konkurranse fikk han ingen ekstra oppmerksomhet fra sin lærer.

Etterhvert begynte Cho  å like TKD-treningen, samholdet og vennskapet i dojangen. Han følte en sterk tilhørighet til miljøet og ønsket å bli enda bedre, ja den beste! Derfor begynnte han å stå ekstra tidlig opp om morgenen og løp ned til dojangen der masteren bodde på ett rom bak treningshallen, og sniktittet på ham når han trente i hagen alene. Den gamle mester jaget ham av gårde, men Cho kom tilbake hver eneste morgen, og etter hvert lot mesteren ham få se på i stillhet når morgentreningen ble utført. 

På denne tiden, som i dag mange steder, var det ikke uvanlig at ungene hadde ett arbeid de daglig utførte utenom skole, trening og huslige plikter. Landet var på mange måter hardt å leve i, og dagene var lange for store og små. Den unge Cho var alltid i treningsfasilitetene, og han utviklet seg til en målrettet, sterk, tålmodig, utholdene og høyt respektert svartbelte etter hvert i sitt eget hjemland, kjent utover sin egen bys grenser. Mye takket være sin diplomatiske, åpne og empatiske evne til å omgåes mennesker.

GM Cho kommer til Norden

Grandmaster Cho flytter til Danmark 1 januar 1977, så til Norge i 1987. Grandmaster Cho var den første Koreanske instruktøren som bosatte seg i det kalde Nord. Han startet å instruere i klubber rundt Kjøbenhavn (også Gladsaxe, Ballerup, Rødovre og Herlev) Samtidig som han jobbet på den Koreanske ambasaden og Korean air. Lyngby er hans første klubb i Danmark. Grandmaster Cho flyttet til Norge i 1987 og bosatte seg den gangen i Hønefoss og ble hovedtrener for Ringerike TKD. Han underviste også mange andre klubber.  

I 2000 bosatte han seg i Bergen hvor han nå underviser ukentlige timer for Centrum TKD og andre klubber. Han reiser ofte til mange klubber rundt om i Scandinavia for å undervise i helgene. Han har nå levd over 25 år i Scandinavia, og denne delen av verden har funnet et stor plass i Grandmasterens hjerte.

Grunnleggingen av TTU

Ettersom årene har passerte har Master Cho sett nødvendigheten av å være bevist tradisjoner, Grandmaster Cho’s største ønske er å bygge et solid samhold gjennom TTU. (Traditional Taekwondo Union) En organisasjon  åpen for alle som føler at TTU sine verdier passer for dem. Han vil at vi alle skal spre vår kunnskap om TKD, ikke bare holde den til oss selv og våre medlemmer. I denne verden med moderne kamp kunster og “film kung-fu” er det heldigvis, fortsatt noen som er villig til å ta vare på tradisjoner, historie og fortsatt trenger den “gamle” master som  kjenner til kampkunstens historie. I kampsport i dag er det som i samfunnet ellers, ting går fort. Teknikker forbedres, gjøres kjappere, sterkere, regler forandres og mange retter fokuset mot konkuranser. 

Grandmaster Cho Woon Sup er en høyt respektert mann over hele verden.  Og vi tror alt for få forstår den respekten han får fra denne verden. Han har over 38 års kampkunst erfaring, noe som er mer en det TKD har eksistert i mange land i dag. Mange TKD utøvere kunne gjøre lurt i å blir med i TTU dersom de er opptatt av mer en TKD kamp. Med en organisasjon som ikke er imot TKD kamp, men som jobber for bredde i TKD.  Og et “eldstre råd” bestående av mange mastere gjennom hele Norge, Svergje,  Danmark og Sveits. Hvert medlem tar del i å bygge denne organisasjonen, noe som betyr at det er levende organisasjon. Alle medlemmene har mulighet til å påvirke veien videre. Sammen med medlemmene ønsker TTU å bygge en stor og god organisasjon.

Cho Woon Sup - Grandmasteren

Grandmaster Cho er en ganske jordnær type, og uansett hvor du reiser kan du finne han i treningsdrakten. Noe som få andre grandmastere fortsatt gjør. De er fornøyd med å spasere rundt i dresser og nyte beundrende blikk rundt seg Dette uten engang å sette en fot i Dojangen eller bruke en dobok.

Han er en 9 Dan som gladelig vil trene dine hvitbelter og gradere dine gulbelter. Hans travle skjema består av konstante reiser fra sted til sted for å hjelpe deg og din klubb å trene TKD. Han forlanger ofte høy disiplin, men er også veldig snill og rettferdig. Han vil også veldig ofte bruke historier med ligninger for å komme med en poeng. Noe som er en velkommen pause i en tøff treningsøkt. (og disse er ofte ganske underholdene også). Hans treninger kan være vanskelige, og han vil komme med kritikk hvis han er missfornøyd. Spesielt under en gradering. Men når alt kommer til alt er dette ganske positivt, fordi det betyr at han bryr seg om treningen og vil at du skal gjøre dit beste.

Visste du at?

  • Cho Woon Sup var en av de første sortbeltene i Taekyon utenfor Korea.
  • Cho Woon Sup ble invitert til Sør-Korea av den Koreanske ministeren for kultur og utenriksdepartemanget som en av 10 Koreanske mastere. De ble innkalt hjem for å bli hedret for deres innsats for å promotere TKD for de siste 10-20 år utenfor Korea. Det er nesten 2000 mastere med 7-9 Dan som bor utenfor Korea. Alle koreanere og de fleste av dem bor i deres nye land for å promotere TKD. Bare 10 av disse ble invitert i denne anledningen.
  • Grandmaster Cho ble invitert av den Sør-Koreanske ambasadør til å representere sitt land som sikkerhetsvakt for presidenten, under Nobel sermonien for  fredsprisen til Sør Koreas president i 2000.